Kognitiv terapi

 
 

Kognitiv terapi er en behandlingsform som har dokumentert effekt på en mange psykisk lidelser, søvnproblemer og utfordringer knyttet til bekymring, grubling og negative tanker.

Kognitiv terapi er tilrettelagt både for barn, ungdom og voksne. Kognitiv terapi bidrar til at personen får innsikt i sammenhengen mellom tenkning, handling og følelser. Man jobber sammen om å bryte sirkler som opprettholder det som er vanskelig. Det er fokus på læring, og gjennom terapien lærer klienten metoder slik at man selv kan bruke det videre uten terapeut. Det er en aktiv form for behandling, og det gis hjemmeoppgaver mellom hvert møte. For de fleste vil det være nok med 5-10 møter, avhengig av hvilke utfordringer man har i livet sitt. I løpet av de timene skjer vanligvis dette:

  1. Kort innføring i hva kognitivt terapi er, gjennomgang av livshistorie og aktuelle problemer.
  2. Hva ønsker du skal endres i ditt liv; vi blir enige om en plan.
  3. Kartlegging av problemer, tankemønstre og følelser
  4. Utprøving av nye tenkemåter og problemløsning.

Stress
Stress er en helt normal fysiologisk reaksjon på livets prøvelser, og et slags forsvarssystem som er ment å beskytte oss ved å utskille aktiverende stoffer som kortisol og adrenalin for å økt energi, konsentrasjon, og utholdenhet. Dette kan være hensiktsmessig i kortere perioder der stresset avløses av hvile, men etter en tid går stressreaksjonene over fra å være skjerpende og motiverende til å bli skadelige og det vil påvirke den fysiske og psykiske helsen. Stressplager kan ha stor innvirkning på humør, effektivitet, relasjoner, tilfredshet og generell livskvalitet. De vanligste årsakene til stress er konflikter og mistrivsel på jobb, samlivsproblemer, store livsendringer, dødsfall, sykdom, relasjonelle vanskeligheter og økonomiske problemer.

Bekymring, grubling og negative tanker
Noen bruker så mye tid på å bekymre seg eller gruble over ting som har skjedd, at det påvirker livskvaliteten. Mange tenker at de forbereder seg ved å se for seg det man frykter i sin ytterste konsekvens. Bekymring tar ofte form som en indre samtale der man leter etter ting som kan forhindre det negative fra å skje. For mange fører dette også til kroppslige reaksjoner som anspenthet, muskelspenninger, vondt i magen, søvnproblemer og smerter i kroppen. Mange får en opplevelse av at de alltid er slitne. Man kan også føle seg maktesløs fordi man ikke klarer å kontrollere tankene sine. Bekymring og grubling er to ulike varianter av tanker som mange opplever at det er vanskelig å kontrollere. Bekymring er fremtidsrettet, med fokus på hva som kan gå galt. Grubling er fortidsrettet, med fokus på hva som har gått galt – og hvorfor. Mens bekymringen vekker uro og nervøsitet, fører grubling til nedstemthet og følelse av tristhet.


Mange finner stadig feil ved seg selv. Typiske temaer for grubling er hvor sliten en er eller hvor vondt en har det; hvor vanskelig det er å konsentrere seg; hvor passiv, oppgitt og lite motivert en føler seg; hvor stresset og anspent en føler seg. Man tenker gjerne på en negativ hendelse, og går gjennom det som skjedde om og om igjen, og med ønske om at det skulle gått bedre. Gjennom øvelse kan man øve på til å motstå̊ grubling og bekymring, og akseptere livet slik det er her og nå.

Angst og fobier
Angst kjennes ofte godt i kroppen med symptomer som irritabilitet, tristhet, tretthet, hodepine, muskelsmerter, skjelvinger, pustevansker, svetting, konsentrasjonsproblemer og søvnproblemer. Mange opplever perioder med angst i løpet av livet. Noen former for angst er knyttet til konkrete situasjoner (fobier som heisskrekk, tannlegeskrekk, edderkopper o.l.) mens andre ganger vet man ikke hva man er redd for. Symptomene kan være tilstede mer eller mindre hele tiden, eller komme som plutselige anfall. Etterhvert vil mange som har angst endre måten de lever på i håp om å unngå problemet, for eksempel ved å bli mindre sosiale, unngå offentlig transport, eller bli sykemeldte fra skole eller jobb.

Depresjon
Depresjon er en lidelse som også mange rammes av i løpet av livet. Depresjon gir både kroppslige og psykiske symptomer, og kjennetegnes ved en sterk og vedvarende nedstemthet og energitap som går ut over fungering i hverdagslivet. For de fleste varer depresjon en periode, men riktig behandling vil kunne gi raskere bedring. Symptomer på depresjon er svekket konsentrasjon og oppmerksomhet, redusert selvtillit, skyldfølelse, negative tanker om fremtiden, lite initiativ, tanker om selvmord, søvnproblemer, økt eller nedsatt appetitt, angst og uro, og irritabilitet og sinne. 

Våre tjenester »
Ta kontakt »